Якість і корисність багатьох продуктів залежить не тільки від нюансів їхнього виробництва, а й від температурного режиму зберігання готової продукції до моменту її купівлі. І це стосується і  харчових продуктів, і медичних препаратів, побутових товарів та навіть квітів. Недотримання температурного режиму зберігання призводить до завчасного псування товару, що тягне за собою чималі збитки для виробника/продавця і небезпеку для покупців.

Тому складські приміщення з холодильним устаткуванням є невід’ємною складовою на шляху продуктів від виробника до покупця. Склади з агрегатами для продукування промислового холоду мають низку вимог щодо конструкції та технічного забезпечення. Залежно від виду товарів, необхідної температури для їхнього зберігання та особливостей конкретної продукції холодильне обладнання буває кількох видів, а правильний вибір техніки впливає на прибутковість бізнесу і прихильність покупців.

Види холодильної техніки

Є кілька варіантів класифікації техніки для холоду: за конструкцією, температурним режимом та строком зберігання товару. Найперший момент, який варто обирати – температурний режим, оскільки саме від нього і залежить свіжість і якість товару:

Товари з цієї статті

Спіральний компресор з технологією плавного регулювання продуктивності Copeland ZBD21KCE-TFD-551

Артикул 111049

Спіральний компресор з технологією плавного регулювання продуктивності Copeland ZBD21KCE-TFD-551

39 560 ₴ Купити

  • низькотемпературне обладнання – техніка, яка підтримує температуру від -24°С до - 30°С, використовується для заморожених харчових продуктів, деяких косметичних засобів та медичних препаратів, інших товарів;
  • середньотемпературні агрегати підтримують показники від -2°С до -18°С;
  • плюсові призначені для охолодження напоїв, їжі, ліків, зберігання квітів та інших товарів, які потребують помірного холоду без заморозки;

Наступний критерій вибору функціональне призначення і режим зберігання:

  • для зберігання свіжих продуктів без заморозки (кулінарії і кондитерських продуктів, сирів, овочів і фруктів);
  • для тривалого підтримання температурного режиму (молочних продуктів, м’яса, риби тощо);
  • для зберігання замороженої продукції тривалий час.
склад готовї продукції фото
Caption

Найширша класифікація – за конструктивними особливостями, оскільки холодильна техніка необхідна в різних галузях та сферах: від харчів до медицини, від складів до супермаркетів і ресторанів):

  • холодильні вітрини – найнеобхідніше торгове обладнання в продуктових магазинах, супермаркетах, інших торговельних точках, де важливо не тільки дотримуватися температури зберігання, а й вигідно презентувати товари;
  • холодильні шафи мають певну схожість з вітринами, але вони можуть бути як із «відкритими» прозорими дверима, відповідно, відкриті призначені для торговельних залів, а закриті можуть використовуватися на кухні кафе чи ресторану;
  • гастрономічна вітрина призначена для демонстрації продуктів та підтримки необхідної температури, за конструкцією: може відкриватися ззовні (для самообслуговування) чи з середини з боку продавця (у невеликих магазинах, рибних і м’ясних відділах супермаркетів тощо);
  • холодильні столи – професійне устаткування для закладів громадського харчування, яке одночасно є і робочою поверхнею, і місцем для зберігання охолоджених продуктів, заготовок;
  • льодогенератори – машини для виготовлення льоду в кафе, барах, за функцією схожі до побутових, які встановлюють в сучасних холодильниках, але відрізняються об’ємами виробництва та різноманіттям варіантів форми льоду;
  • морозильні ларі використовують для заморожених продуктів (напівфабрикатів, м’яса, риби, морозива, масла), мають прозору «кришку» (для торгових залів) або «глуху» (для складу), працюють виключно в низькотемпературному режимі;
  • бонети конструктивно схожі до ларів, але є моделі для низькотемпературних та середньотемпературних режимів, використовуються, як обладнання для складських приміщень;
  • холодильні камери – ефективне обладнання, яке встановлюють на складах промислових підприємств, логістичних центрів, супермаркетів і магазинів, працюють в різних температурних режимах (в деяких моделях є мультітемпературний режим), мають багато варіантів розміру та конструкції залежно від потреб конкретного об’єкта;
  • камери шокової заморозки або шокофростери – це промислове обладнання, яке використовують для швидкої заморозки напівфабрикатів, овочів, фруктів, заготовок на кухнях ресторанів чи супермаркетів, від звичайних морозильних камер відрізняються системою примусової вентиляції і високою холодопродуктивністю.

Кожен вид техніки для холоду має різне призначення та режим зберігання продуктів, тому, для ефективного ведення бізнесу, важливо завчасно визначитися із потребами та обрати агрегати потрібної конструкції, температурного режиму, габаритів.

Сфери використання холодильних машин

Холодильна і морозильна техніка зараз є дуже різноманітною: від компактних автохолодильників до гігантських холодильних складів на великих підприємствах, тому її поділяють на види залежно від застосування:

  1. Побутові холодильні агрегати: холодильники, морозильні камери, автохолодильники, та навіть компактні шокофростери для домашнього використання. Таке обладнання призначене для зберігання харчових продуктів, напоїв.
  2. Торговельне або комерційне обладнання більш різноманітне. Умовно його можна поділити на агрегати для зберігання і презентації товарів у торгових залах супермаркетів, магазинів, та складську техніку, яка встановлюється у підсобних приміщеннях, на кухнях закладів громадського харчування. Зазвичай, в одному місці використовують кілька видів устаткування: морозильні ларі чи бонети для заморожених продуктів, холодильні вітрини для напоїв, молочних продуктів, гастрономічні вітрини для ковбас, сирів тощо.
  3. Промислові агрегати встановлюють на виробництві, вони мають вигляд великих вбудованих систем, які комбінуються з окремих складових під потреби підприємства.

Більшість продовольчих продуктів, значний відсоток медичних препаратів та інші товари потребують дотримання режиму зберігання, який відрізняється від умов довкілля, тому і в маленьких магазинах, і у великих супермаркетах, в кафе і ресторанах, на виробництві і складах холодильні механізми є необхідністю. Вони забезпечують ефективне і прибуткове функціонування бізнесу.  

побутовий холодильний склад

Критерії вибору холодильного устаткування

Усе обладнання для продукування  промислового холоду має певні технічні характеристики. Саме на них необхідно орієнтуватися, добираючи агрегати для свої потреб:

  • об’єм камери або її внутрішня місткість впливає на кількість продукції, яку одночасно можна зберігати, а вона впливає на обсяг і швидкість реалізації, ефективність і прибутковість підприємства;
  • потужність споживання напряму впливає на суму витрат електроенергії для її функціонування, температурні можливості обладнання та ефективність його роботи;
  • тип холодильного агрегату:вбудовані частіше встановлюють на складах, у підсобних приміщеннях, а виносні – в торгових залах;
  • температурний режим функціонування: визначають за типом продукції, яка зберігатиметься і необхідними для цього умовами, кожен агрегат має свій рівень охолодження чи заморозки, швидкість виходу на потрібний робочий режим;
  • система віддавання: сучасне високотехнологічне обладнання відрізняється максимально швидким віддаванням, що дозволяє правильно доглядати за технікою без шкоди для робочих процесів.

Кожна з наведених характеристик є важливою, тому варто враховувати їх всі, обираючи надійне устаткування для вироблення холоду. Якщо у вас виникають питання чи складнощі з вибором, звертайтесь до досвідчених фахівців компанії Мега-Холод за допомогою.

Особливості проектування промислових холодильних систем

Холодильні складські приміщення на підприємствах, склади для закладів торгівлі, логістичних центрів – це складні системи, які потребують ретельного проектування та добору комплектуючих.

Перш за все, необхідно знати, який температурний режим потрібен для складу:

  • плюсовий – температурні показники вище 0°С;
  • середньотемпературні – в межах від -2°С до -18°С;
  • низкотемпературні мають робочий режим від -24°С до -30°С;
  • мультитемпературні: поєднують кілька агрегатів з різними робочими режимами.

Також під час проектування і добору обладнання для системи враховують:

  • габарити установки та розмір корисного об’єму, який залежить від кількості товарів, промислових потужностей, об’єму реалізації;
  • показники вологості, які різняться для різних продуктів і непродовольчих товарів;
  • вид вентилювання складського приміщення;
  • вихідні температурні показники товарів, які поміщають в камеру;
  • вид пакування продукції, його особливості;
  • внутрішній газообмін товарів.
  • Не на останньому місці в проектуванні є економічність системи, яка включає багато аспектів: вартість будівництва чи оренди складського приміщення, обсяги споживання електроенергії та інших ресурсів, ціну устаткування. Якщо  замовити б/в обладнання з Європи від надійного постачальника у Рівному – компанії Мега-Холод – це буде вигідна і оправдана економія.

Переваги холодильного обладнання від Мега-Холод

Сучасна техніка для холоду вирішує низку проблем, пов’язаних з температурними режимами зберігання продукції та її реалізації. А замовляючи обладнання у нашої компанії клієнти отримують ще й інші плюси:

  • великий асортимент устаткування від відомих світових виробників, що дає можливість проектування та монтажу холодильних агрегатів для будь-яких потреб;
  • досвід у сфері холодильного обладнання близько 20 років;
  • кваліфіковані майстри, які ретельно проектують системи та забезпечують надійний і якісний монтаж;
  • швидка доставка техніки по всій Україні завдяки складу обладнання в місті Рівне;
  • гарантія на всі агрегати та комплектуючі і сервісне обслуговування протягом усього періоду експлуатації, проведення ремонтних робіт у найкоротший термін;

Компанія Мега-Холод – це надійний помічник у створенні та облаштуванні власного бізнесу з використанням техніки для продукування промислового холоду. Наші фахівці добирають устаткування для об’єктів різного розміру та призначення, встановлюють системи та проводять регулярний технічний огляд, що забезпечує безперебійне функціонування та ефективну роботу. Ви можете обрати необхідні прилади з каталогу інтернет-магазину самостійно чи звернутися за допомогою до нас.